پرورش ماهی تیلاپیا نیاز کشور در اقتصاد مقاونتی

پرورش تیلاپیاطبق گزارش سازمان خواروبار جهانی “فائو” امروزه بیش از یک سوم غذای جهان از طریق تولیدات آبزی تامین می شود، ازهمین رو به نظر می رسد توسعه پرورش ماهی تیلاپیا به عنوان ظرفیتی قابل توجه برای کشور است.داشتن هزینه تولید پایین تر نسبت به سایر گونه ها و مقاوم بودن در برابر بیماری ها از اولویت های مدیران شیلاتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است که در این میان ماهی تیلاپیا به دلیل رشد بالا، داشتن طعم و مزه خوب، اقتصادی بودن پرورش، تراکم پذیری در سیستم های پرورشی، هزینه تولید پایینتر نسبت به سایر گونه های پرورشی آبزیان، نیاز به تعویض آب کم در طول دوره پرورش و دوره رشد کوتاه تر برخلاف پرورش ماهی قزل آلا و سایر گونه های دیگر از اهمیت خاصی برخوردار است.

میزان فروش ماهی تیلاپیا در جهان در سال ۲۰۰۰ معادل یک میلیون و ۷۴۴ هزار دلار بوده که در سال ۲۰۱۰ به بیش از ۵ میلیارد دلار افزایش یافته است پرورش تیلاپیا یکی از راهکارهای رسیدن به اقتصاد مقاومتی در بخش آبزی پروری است که علاوه بر مدیریت در منابع آبهای کشاورزی تحول عظیمی را در صنعت آبزی پروری کشور ایجاد می کند

امروزه بروز مشکل مربوط به بحران آب در کشور بخصوص در بسیاری از استان های غیر ساحلی باعث شده تا اهمیت دانش تولید و پرورش ماهی تیلا پیا با هدف اشتغالزایی، اقتصادی کردن فعالیت های پرورش آبزیان باتوجه به افزایش هزینه های تولید و از همه مهمتر پرورش گونه ای که بتوان آن را در آبهای غیر شرب مثل آب های لب شور پرورش داد مورد توجه مسئولین شیلات و تحقیقات در کشور قرار گرفته است

وابسته نبودن تیلاپیا به جیره غذایی خاص بر خلاف قزل آلا که در جیره غذایی آن از بسیاری از نهاده های وارداتی مثل پودر گوشت و یا ماهی استفاده می شود، امکان توسعه آن در بسیاری از استخرهای موجود بخش کشاورزی مثل استخرهای ذخیری آب در بخش های مختلف کشاورزی اعم از گلخانه ها، باغات و… که از حداقل امکانات سازه های برخوردار است و از همه مهمتر تراکم پذیری سه تا چهار برابری و تولید بالاتر در واحد سطح نسبت به ماهی قزل آلا را دلایلی برای استقبال بیشتر آبزی پروران به پرروش آن نسبت به سایر گونه های پرورشی برشمرد

محمدرضا داوری دکترای اکولوژی زراعی به روش کشاورزی آکواپونیک که عبارت از ترکیب روش کشاورزی هیدروپونیک و آبزی‌پروری در یک سیستم مداربسته است، می گوید: هنگامی ‌که در سیستم‌های مدار باز آب کافی با کیفیت مناسب و دمای ثابت در دسترس نبوده‌ یا فراهم کردن آن از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نباشد، استفاده از سیستم‌های مداربسته ضروری است.

وی می گوید: مواد زائد تولید شده توسط ماهی پرورشی از جمله ماهی تیلاپیا در روش آکواپونیک به مصرف گیاه می‌رسد، در این حال باکتری‌های ساکن شن و در ارتباط با ریشه گیاه نقش مهمی در حذف این مواد غذایی زائد دارند، این بدان معناست که گیاهان با حذف مواد زائد حاصل از پرورش ماهی، نقش یک فیلتر را بازی کرده و افزایش کیفیت آب مورد استفاده پرورش ماهی را ممکن می‌کنند

عیسی گلشاهی مدیرکل بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات با اشاره به اینکه بطور کلی یکی از خصوصیات ذاتی آبزیان غنی بودن آنها از اسیدهای چرب امگا۳ در میزان چربی بدنشان است، می گوید: نسبت مناسب بالانس اسیدهای چرب امگا۳ و امگا۶ از دیگر خصوصیت آنهاست که هر دوی این اسیدهای چرب برای بدن ضروری است وی یادآور می شود که اسیدهای چرب خانواده امگا۳ علاوه بر سایر ارزش های تغذیه ای، دارای ارزش سلامتی هستند و از انواع بیماری های قلبی و عروقی و ناراحتی های روانی پیشگیری می کنند و ماهی تیلاپیا هم تمامی این مزایا را دارد

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

CLOSE
CLOSE
error: Content is protected !!