خلاصه برنامه تلویزیونی حرف حساب در مورد پرورش تیلاپیا

harfehesab-tvبرنامه چهارشنبه ۲۶ آبان “حرف حساب” با توجه به استقبال مردم نسبت به ماهی تیلاپیا، به بررسی این ماهی، خواص آن و نحوه تولیدش اختصاص پیدا کرد  بیگی کارشناس سازمان شیلات در رابطه با کیفیت و ارزش غذایی گوشت این ماهی در برنامه گفت: پایین بودن ارزش غذایی ماهی تیلاپیا صحت ندارد. این ماهی میزان امگا ۶ کمتری نسبت به دیگر ماهی ها از جمله قزل آلا دارد؛ امگا ۶ مضر است و نسبت آن در این ماهی متناسب است.

وی افزود: در ۱۰۰ گرم ماهی تیلاپیا فقط ۲۱۰ میلی گرم امگا ۶ وجود دارد که این رقم در ماهی ای مانند سالمون ۹۸۲ میلی گرم است. همچنین در مرغ ۲۴۶۰ میلی گرم است. به ماهی تیلاپیا جوجه آبزی پروری می گویند چرا که هر کسی به راحتی می تواند این ماهی را به دلیل شرایط ساده و مقاومت این ماهی در برابر بیماری ها پرورش دهد.

در ادامه محمدابراهیم اسماعیلی، فعال آبزی پروری بخش خصوصی و پرورش دهنده میگو و همچنین کارشناس زیست محیطی بین المللی، معرفی قانونمند تیلاپیا به آبزی پروری کشور را یک ضرورت دانست و گفت: ما حتی طوماری در این زمینه تقدیم به ریاست محترم جمهوری نیز کردیم.

وی افزود: بنده سه منبع و رفرنس از جامعه علمی آمریکا ارائه میکنم که هر سه مورد معتقد هستند مصرف تیلاپیا نه تنها برای زنان باردار مشکل زا نیست بلکه مفید نیز می باشد. یکی FDA یا سازمان غذا و دارو آمریکا، یکی انجمن بارداری آمریکا و دیگری هم سازمانی مربوط به نوزادان می باشد.

وی ادامه داد: این مقالات در سایت های سازمان غذا و داروی آمریکا، انجمن علمی بارداری آمریکا و انجمن بیبی سنترز موجود است. این منابع علمی نشان می دهد تمام مواردی که در مورد ضرر تیلاپیا در مورد زنان باردار شایع شده است، از اساس کذب است.

در ادامه برنامه، امید صدیقی کارشناس محیط زیست و مخالف پرورش تیلاپیا گفت: نظرات ما در مورد ممنوعیت پرورش تیلاپیا بر مبنای مدارک است و مطالعات و تحقیقات در این زمینه وجود دارد.

در واکنش به این صحبت، مجری برنامه به این نکته که ۱۴۰ کشور دنیا در حال پرورش دادن این ماهی هستند، اشاره کرد و گفت: دلایل شما برای این مخالفت چیست؟

صدیقی پاسخ داد: در این کشورها هم مشکلاتی به وجود آمده است مانند آمریکای لاتین و ترکیه! چون این گونه بسیار سریع الرشد است و مقاوم است، در کشور ما می تواند مشکلاتی به وجود بیاورد و گونه های بومی را در معرض خطر قرار دهد. زیرا اکثر تالاب ها و آبهای ما شکننده شده است.

وی گفت: ورود این ماهی به آبهای آزاد مشکل آفرین است و باعث آسیب پرورش دهنده های ماهی هم می شود؛ زیرا منجر به کاهش تولید گونه های دیگر ماهی می شود.

صدیقی افزود: قدرت رقابت این ماهی در رشد و پرورش بسیار بالاست. بحث بعدی که وجود دارد در مورد آب شرب است. با کمبود آب شرب همراه هستیم و در صورت ورود این ماهی به آب‌های شرب باعث ایجاد تهدید جدی برای منابع آب شرب کشور می شود.

این صحبتهای نماینده سازمان محیط زیست در حالی بیان شد که کشورهای دنیا، برای جلوگیری از مخاطرات پرورش این ماهی، از سیستم های بسته استفاده می کنند و به این وسیله، جلوی مشکلات آن را گرفته اند.

مجری برنامه در مورد تناقض بین مجوز واردات و پرورش این ماهی گفت: اگر این ماهی برای سلامتی ضرر دارد چطور محیط زیست با واردات آن مشکل ندارد و فقط نسبت به پرورش داخلی آن که میتواند ضامن ایجاد شغلهای زیادی هم شود مشکل دارد؟

صدیقی پاسخ داد: ما نسبت به واردات آن هم مشکل داریم اما در بحث های تجاری نمی توانیم کاری کنیم.

مجری در ادامه گفت: اصلا مگر می شود کاری کرد که به محیط زیست صدمه نزند؟ همین تولید خودرو یا ذوب آن هم مشکل زیست محیطی ایجاد میکند. نکته اینجاست که وقتی این کار به عنوان یک کسب و کار پذیرفته شده در ۱۴۰ کشور دنیا در حال انجام هست، به این معناست که پذیرفته شده است.

صدیقی در پاسخ گفت: ما باید بین بد و بدتر و خیلی بد انتخاب کنیم. پرورش تیلاپیا خیلی بد است. آیا در کشورمان گونه بومی برای پروروش نداریم؟ ما ماهیان خاویاری داریم که با پرورش هر کیلو از آن می توانیم معادل ۵ تن ماهی تیلاپیا وارد کنیم.

در ادامه، اسماعیلی عضو هیئت مدیره سازمان بین الملی انرژی پاک در موافقت با پرورش ماهی تیلاپیا گفت: در حال حاضر مهمترین مساله زیست محیطی در جهان بحث گرم شدن زمین و گازهای گلخانه ایست. یکی از موارد افزایش گازهای گلخانه ای تولید گوشت قرمز است. هر کیلوگرم گوشت قرمز ۵/۱۹ کیلوگرم co۲ تولید میکند اما هر کیلوگرم ماهی ۷/۳ کیلوگرم  co۲ تولید میکند. مصرف سرانه ماهی در ایران در سال ۵۷، یک کیلوگرم بوده است و در سال ۹۴ به ۹ کیلوگرم رسیده است که این مقدار در سطح جهانی بین ۱۸ تا ۲۰ کیلوگرم است. ما باید آبزی پروری را حداقل به متوسط جهانی برسانیم.

وی افزود: متاسفانه آقای صدیقی به جنبه های مختلف کار تسلط ندارد؛ ایشان در بحث محیط زیست متخصص است ولی در آبزی پروری تخصصی ندارد. ایشان وقتی می گویند خاویار به جای تیلاپیا پرورش دهیم، مشخص است نمی دانند جنبه های مختلف پرورش خاویار چگونه است؟

اسماعیلی گفت: منحنی توسعه تیلاپیا در جهان آن را به دومین ماهی دنیا تبدیل کرده است و به عقیده پروفسور کوین این ماهی پتانسیل تبدیل شدن به اولین ماهی پرورشی دنیا را دارد.

بیگی عضو سازمان شیلات از موافقان پرورش تیلاپیا در ادامه گفت: ما میخواهیم این پروتئین سفید خوش قیمت، سر سفره مردم بیاید نه ماهی خاویار که قیمت ۸۰ هزار تومانی دارد در حالیکه تیلاپیا ۱۲ هزار تومان هزینه دارد.

بیگی ادامه داد: باید ماهی ارزان قیمت در اختیار مردم قرار دهیم. تیلاپیا در دوره کوتاه مدت به ثمر می رسد. در سیستم های مداربسته و سدهای خاکی به راحتی قابل پرورش است.

وی افزود: پرورش این ماهی از قزل آلا بسیار راحت تر است زیرا هم شرایط دمایی کشور ما به پرورش تیلاپیا نزدیکتر است و هم مقاومت بدن تیلاپیا، پرورش آن را راحت تر کرده است و دارای مرگ و میر کم و تراکم پذیری بالاست. قیمت غذای آن نیز بسیار کمتر است.

بیگی گفت: ماهی قزل آلا نیز یک ماهی غیربومی ست.

بیگی در پایان برنامه در خصوص ارزش بالای اقتصادی تولید این ماهی گفت: ما به طور متوسط در هر هکتار ۵ تن کپور میتوانیم برداشت کنیم در حالیکه تیلاپیا به طور متوسط قابلیت برداشت ۲۰ تن را داراست. این نشان دهنده آن است که از نظر اقتصادی، تیلاپیا به شدت زود بازده تر است. ما بارها با محیط زیست جلسه گذاشتیم و به توافقات خوبی برای پرورش تیلاپیا رسیدیم ولی متاسفانه به حرفهایشان عمل نکردند.

 

Save

Save

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

CLOSE
CLOSE
error: Content is protected !!